Strategie | Creatie | Organisatie

Blog

Over chocola, taxi’s en vrachtwagens

 

Wij volgen graag het nieuws over grote organisaties.  Wat zijn mooie voorbeelden van StoryDoing? En wie maken er een potje van? Klopt wat organisaties doen met wat zij vertellen? Oftewel: is er een verschil tussen hun StoryTelling en StoryDoing? Een paar recente voorbeelden.

Tony’s Chocolonely naar de beurs!
Onlangs maakte Tony's Chocolonely bekend dat zij naar de Amsterdamse beurs willen. Tony’s naar de beurs??, dachten Bogers en Van Gils. Volgens ons is Tony's momenteel een van de beste voorbeelden van een StoryDoing organisatie (er staat een klein stukje over in ons boek). Alles wat zij doen en uitstralen klopt met hun Oerverhaal: van de vormgeving van hun chocoladerepen en verpakkingen tot de informatie en extra's die je op hun website vindt. En van hun werkelijke betrokkenheid in de cacao-industrie tot hun transparante optreden in de media. 

Past deze beursgang dan wel bij hun Oerverhaal? Gaan het authentieke verhaal en de winstverwachtingen van toekomstige beleggers elkaar niet in de weg staan? Worden de aandeelhouders niet de nieuwe ‘slavendrijvers’ van de organisatie? Tony's topman Henk Jan Beltman zegt hierover in een persbericht: "Zonder ook maar één concessie te willen doen aan waar Tony's Chocolonely voor staat, ben ik ervan overtuigd dat we de kapitaalmarkt kunnen gebruiken om de volgende stap te zetten op weg naar het realiseren van onze missie". Gezien de staat van dienst van Tony's Chocolonely geloven wij dat ze daartoe in staat zijn. En toch waren we opgelucht dat het een mediastunt bleek te zijn. Tony’s opent een brandstore in de Beurs van Berlage. En daaraan gekoppeld een expositie over de cacao-industrie in West-Afrika. En dat past dan weer prima bij het StoryDoing-karakter van Tony’s.

Hoe maatschappelijk is Uber?
Een interessant bedrijf in relatie tot StoryDoing is Uber. De relatief nieuwe taxi-gigant is controversieel en kent fans en vijanden. Londen lijkt de eerste stad te zijn die hun vergunning dreigt in te trekken. Hun verhaal begon als een peer-to-peer-dienst, een sociale onderneming die een maatschappelijk belang zei na te streven. Gewone mensen konden hun auto als taxi beschikbaar stellen en andere gewone mensen konden daar gebruik van maken. Inmiddels lijkt het erop alsof Uber zijn winstoogmerk toch een stuk belangrijker vindt, wordt het bedrijf door velen aangemerkt als agressief en zijn er veel schandalen met chauffeurs bekend. Is onze beeldvorming van Uber veranderd of doen zij een ander verhaal dan ze altijd verteld hebben? En hoe loopt dit af? Gaat Uber ten onder aan zijn eigen 'agressie' of keren ze terug naar het oude verhaal, niet alleen in woorden, maar ook in daden?

En record voor Scania!
Volgens Bogers en van Gils is elk organisatie vrij om zijn verhaal te doen zoals het wil. Toch kun je ervan op aan dat als je kartelvorming als een StoryDoing strategie gebruikt je vanzelf tegen de lamp loopt. Neem de vrachtwagenbouwer Scania. Het bedrijf had onlangs de dubieuze eer een record te vestigen: het moest 880 miljoen euro betalen aan de Europese Commissie voor het vormen van een kartel. Veertien jaar lang vormde Scania samen met DAF, Volvo/Renault en Iveco een kartel en maakte onderlinge prijsafspraken en deals rondom de emissiestandaarden. 

Wat zou het Oerverhaal van Scania zijn, vroegen wij ons af? Een eerste aanwijzing vormen de kernwaarden van Scania op hun website: De klant op de eerste plaats, Respect voor het individu, Verminderen van afval, Vastberadenheid, Teamgeest en Integriteit. De klant op de eerste plaats? En dat doen we door 14 jaar lang de prijzen hoog te houden? Dat begrijpen wij niet helemaal. StoryTelling en StoryDoing lijken hier te botsen. Integriteit kunnen we ook moeilijk rijmen met het nieuwsbericht en de boete. Vastberadenheid dan weer wel… Verderop staat nog over de kernwaarden uitgelegd: “Ze weerspiegelen ons pad naar een duurzamere toekomst en een rol in het ecosysteem”. En de afspraken rondom emissie dan? Natuurlijk weten wij alleen maar wat we via het nieuws lezen, maar zacht uitgedrukt waren we een tikkeltje verbaasd.

 

Zie jij leuke voorbeelden van StoryDoing in de media? Goede of slechte.
Of ben je benieuwd naar onze mening over een casus?
We vinden het leuk om dan van je te horen!

 
Ron van Gils